• Úvod
  • Kultura
  • Literatura
  • Dobrodružství rebelky Svéhlavíny S. pokračují druhým dílem Čekání na zázrak

Dobrodružství rebelky Svéhlavíny S. pokračují druhým dílem Čekání na zázrak

Nevídaná dobrodružství sympatické rebelky Svéhlavíny S. pokračují druhým dílem Čekání na zázrak
12. prosince 2018, Alena Beníšková

Rozverná, chytrá a odvážná Svéhlavína, ve které se najdou snad všechny malé rebelky, je zpátky! Nakladatelství Práh vydává druhý díl z třídílné série Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S., tentokrát s podtitulem Čekání na zázrak. Kniha Finna-Oleho Heinricha, nositele Německé ceny za literaturu pro mládež 2012, a výtečné islandské ilustrátorky Rán Flygenringové je opět plná energie, představivosti i uvěřitelných emocí. A co víc, zábavnou a čtivou formou dokáže zprostředkovat vedle veselých také závažná témata, jako jsou rozpad rodiny či vážné onemocnění maminky. Některé věci se totiž změnit nedají, i když se snažíte sebevíc. Naštěstí, kdo se nevzdává, zvládne i ty nejtěžší úkoly…

Můj dům, můj hrad, říká se. Pro děti je domov královstvím. Kdo ho má nadranc, ví, o čem je řeč. A kdo už měl tu čest se Svéhlavínou, ví i to, že někdy je třeba popadnout život za pačesy, postavit ho do latě a zařvat: Tak hele, světe, TAKHLE TEDA NE! Paulína, alias princezna Svéhlavína, rozhodně není typ holky, který by se vzdával. Nemá to ale lehké. Život jde totiž dál a Její Svéhlavost se musí postarat o nemocnou mámu a o novou plastovou domácnost, do které se musely přestěhovat z učiněného ráje na zemi, Svéhlávie, obývané jejím tátou a jeho novou paní.

„Nepřestávej ze života tahat rozumy, vyzkoušej, co se dá. Musíš zjistit, co chceš a proč, a pak si za tím jít, i když občas zaškobrtneš. A hlavně, hlavně si tu cestu musíš jaksepatří užít, protože i sebemenší drobnost stojí za povšimnutí a dokáže člověka potěšit, musíš se naučit, že je třeba vidět i v jednoduchosti krásu a radovat se z maličkostí, že na to nepotřebuješ nic tak supermegabombastickýho, že ti stačí krapítek, že všechno kolem je vlastně pastva pro oči. A když se ti přihodí nějaká ta lapálie, nesmíš si ji brát osobně – mávni nad ní rukou a zasměj se jí.“

Lidskost a humor tvůrčí dvojice Finn-Ole Heinrich (1982) a Rán Flygenringová (1987) baví malé i velké čtenáře v mnoha zemích Evropy a jejich knihy ve vzácné shodě vyzdvihují také kritici. České děti se mohly do příběhů Svéhlavíny v překladu Kateřiny Klabanové začíst poprvé na jaře letošního roku, kdy Práh vydal úvodní díl trilogie Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S. – Moje království nadranc. Po druhém díle se k vydání chystá závěrečná část.

Finn-Ole Heinrich, Rán Flygenringová: Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S. – Čekání na zázrak (2. díl z třídílné série)

  • Vydává nakladatelství Práh
  • Rozsah 208 stran
  • Doporučená cena 279 Kč
Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.