• Úvod
  • Kultura
  • Literatura
  • Pady – příběh ztraceného ledního medvěda učí děti porozumění a toleranci

Pady – příběh ztraceného ledního medvěda učí děti porozumění a toleranci

Pady – příběh ztraceného ledního medvěda učí děti porozumění a toleranci
22. září 2018, Vladana Drvotová

Pozoruhodná knížka Pady britské umělkyně a ilustrátorky Sandry Dieckmannové prostřednictvím jednoduchých, srozumitelných textů a nádherných obrázků dětem zprostředkovává hned několik klíčových sdělení. Poukazuje na nesnáze ledních medvědů v měnícím se podnebí, vypráví o pomoci neznámým a ukazuje, že jak ve světě zvířat, tak ve světě lidí by se mezi jednotlivci neměly dělat rozdíly. Být jiný totiž vůbec neznamená být špatný!

Ve chvíli, kdy mladý lední medvěd na své rozpouštějící se kře dopluje k pevnině, způsobí tím mezi divokými zvířaty naprostou paniku. Nikdo neví, co je zač a jak se tam dostal. S jistotou ví ale jedno. Bojí se ho. Ve svém domově by se ale neměl nikdo bát! Od ostatních zvířat se tvor liší prakticky ve všem – je celý bílý, mohutný a při běhu vydává děsivé zvuky. Má také jednu zálibu, které ostatní zvířata nerozumí. Sbírá roztodivně barevné listí a pokrývá si jím kožich. Podle spadaného listí mu proto začali říkat Pady. Taky ale proto, že si mnozí z nich přáli, aby vypadl zpátky tam, odkud přišel.

Nikdo si však neuvědomuje, že on tam nechce být. Že tam být musí. Jediné, po čem touží, je vrátit se za svou medvědí rodinou do zemí věčného ledu, ale prostě neví, jak na to. Po několika jeho marných pokusech za rodinou doplavat, zvířatům dojde, že si s Padym budou muset promluvit. Jen díky společnému úsilí se totiž Padyho návrat domů může povést.

Sandra Dieckmannová: Pady

  • Vydává nakladatelství Práh
  • Rozsah 24 stran
  • Doporučená cena 299 Kč

Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.