• Úvod
  • Kultura
  • Divadlo
  • Vyprodaná prohlídka zákulisí prozradila, jak funguje Divadlo loutek Ostrava

Vyprodaná prohlídka zákulisí prozradila, jak funguje Divadlo loutek Ostrava

Vyprodaná prohlídka zákulisí prozradila, jak funguje Divadlo loutek Ostrava
Klára Šebestová

Víc než dvě stě malých i velkých diváků v neděli navštívilo zákulisí Divadla loutek Ostrava. V rámci akce Jarní putování divadlem na ně čekala komentovaná prohlídka, krátká pohádka i fotokoutek a tvořivé dílny. Loutkáři tak s malým předstihem oslavili úterní Světový den loutkového divadla. 

„A teď vám vysaju děti,“ prohlásí šéf ateliéru Martin Froulík a vzápětí jeho další slova přehluší hlasitý zvuk velkého vysavače. Skupina návštěvníků se právě nachází na stolárně, tedy téměř na začátku trasy, která je provede nejen divadlem, ale také celým procesem výroby nové inscenace. Děti si zkouší centrální vysavač na piliny, strkají do něj ruce, nebo si nechávají vysát vlasy.

Jak vypadá výtvarný návrh, co všechno z něj výtvarníci musí vyčíst, jak dlouho trvá, než se loutka vyrobí a které dřevo je na výrobu loutek nejlepší? Děti z dětského studia, které se ujaly průvodcovství, mají spoustu otázek. Poté, co skupina v čele s průvodci nahlédne do kulisárny, vystoupá po schodech do patra, kde už na ně v prosvětleném ateliéru čeká řezbář Pavel Skorkovský a jeho loutky.

Opouštíme ateliér a jsme v půlce trasy. Pomalu se na naši návštěvu chystá i zvukař a osvětlovač. V rukávu mají slangové výrazy i zvukové a světelné efekty. Jenže v davu se začínají ozývat nesmělé dotazy těch nejmenších, kdy už přijde na řadu pohádka. Nakonec se po krátké zastávce na jevišti hlavní scény opravdu dočkají. Herecká zkušebna se proměnila v malý divadelní sál, kde Hana a Tomáš Volkmerovi předvádí vtipnou pětiminutovou pohádku s plošnými loutkami. Název je odzbrojující – Krtek a hovínko. I dospělým cukají koutky.

Prohlídka končí na alternativní scéně. Hlad po loutkách a divadelních kostýmech je nadobro ukojen – děti i dospělí nasazují divadelní masky, pláště, zkouší vodit marionety. Kdo se chce na památku nechat zvěčnit v kulisách velké televize z představená Šaryk vzpomíná, má jedinečnou možnost. Na závěr je třeba mamince vyrobit papírovou kytičku, sobě originální odznáček a prohlídku můžeme prohlásit za úspěšně dokončenou.

O Jarní putování divadlem byl velký zájem a mnoho příznivců Divadla loutek se kvůli omezené kapacitě do zákulisí vůbec nedostalo. Divadlo však už teď plánuje na 28. května další mimořádnou akci - Den dětí. Aktuálně v divadle vrcholí přípravy nové inscenace režiséra Martina Tichého Středa nám chutná. A to, jak bude vypadat hlavní postava či kulisy dětského domova, kde se příběh odehrává, ví ti, kteří Jarní putování divadlem absolvovali, už nyní. 


Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.