• Úvod
  • Kultura
  • Literatura
  • Dětská knížka plná fantazie a hravé inspirace: Fíla, Žofie a Smaragdová deska

Dětská knížka plná fantazie a hravé inspirace: Fíla, Žofie a Smaragdová deska

Dětská knížka plná fantazie a hravé inspirace: Fíla, Žofie a Smaragdová deska
12. prosince 2018, Petra Vondrová

Fíla, Žofie a Smaragdová deska patří do vzácné skupiny knížek plných fantazie, dobrodružství, překvapení a laskavého vyprávění, které děti baví od první do poslední stránky. Novinka z tvůrčí dílny zkušeného autora Petra Stančíka a oceňované ilustrátorky Lucie Dvořákové potěší nejen děti, ale také rodiče, kteří svým potomkům rádi dopřejí zábavné a přitom podnětné čtení. Společně s dvojčaty Fílou a Žofií mohou objevovat říši Alchymie a její svérázné obyvatele, luštit hádanky od Sfingy nebo třeba vyrobit Kámen mudrců, který proměňuje obyčejné kovy v ryzí zlato. Každá z kapitol je doplněna hravým kvízem, motivujícím děti k dalšímu rozvíjení příběhu.

Sourozenci Fíla a Žofie mají problém: jejich maminka je smutná, protože ztratila zlatý prstýnek. Dvojčata to nechtějí nechat jen tak, snaží se mamince obstarat prstýnek nový, má to ale háček – na koupi prstýnku dětem nestačí ani všechny jejich úspory v prasátku. Děti se ale nevzdávají, seznámí se se záhadným hadem Uroborcem, který jim navrhne, že jim ukáže, jak se zlato vyrábí. Fíla a Žofka se s Uroborcem vydají na dobrodružnou cestu do tajemné říše Alchymie, během níž navštíví pravou alchymickou svatbu, společně si přečtou tajemství Smaragdové desky, poznají (Rudého) krále a (Bílou) královnu, ze kterých ve spojení s žárem lásky vzejde dokonalost, projdou Velkým dílem a nakonec doputují až na hrad Mudrcštein, kde… Jak to všechno dopadlo? Dočtete se v knížce Fíla, Žofie a Smaragdová deska.

Petr Stančík, spisovatel, básník, prozaik, esejista, dramatik a textař, do roku 2006 většinou publikoval pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, poté už vydával knížky pod svým občanským jménem. V letech 1989–1991 studoval režii na DAMU, od roku 1992 působil tři roky jako televizní režisér, pak se živil jako tvůrce a poradce v oboru komerční i nekomerční komunikace. Od roku 2016 je spisovatelem na volné noze, píše poezii i prozaická díla. Značnou pozornost a Magnesii Literu 2015 za prózu získal jeho Mlýn na mumie. Převratné odhalení komisaře Durmana, jehož audio verze se stala absolutním vítězem v soutěži Audiokniha roku 2015. Neméně úspěšný je coby autor knížek pro děti. K nejoblíbenějším hrdinům patří jeho Jezevec Chrujda, hlavní postava příběhů, které několik let vycházely v nakladatelství Meander. Knížka H2O a tajná vodní mise je čerstvým držitelem ocenění Zlatá stuha 2018 v kategorii beletrie pro děti. Stančíkovy texty byly přeloženy do několika jazyků. Kromě literatury se věnuje také středověké historii.

Lucie Dvořáková má na svém ilustrátorském kontě více než dvě desítky dětských knih, včetně bestselleru Staré řecké báje a pověsti, za něž získala výroční cenu nakladatelství Albatros. Čtyřnásobná držitelka ocenění Zlatá stuha za ilustraci dětem opravdu dobře rozumí, kromě umělecké tvorby má za sebou i pedagogickou praxi.

Petr Stančík: Fíla, Žofie a Smaragdová deska

  • Vydává nakladatelství Mladá fronta
  • Rozsah 112 stran
  • Doporučená cena 299 Kč
Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.