• Úvod
  • Kultura
  • Literatura
  • Velký vysvětlovač – složité věci popsané jednoduchými slovy pro malé a velké čtenáře

Velký vysvětlovač – složité věci popsané jednoduchými slovy pro malé a velké čtenáře

Velký vysvětlovač – složité věci popsané jednoduchými slovy pro malé a velké čtenáře
11. prosince 2017, Vladana Drvotová

Velký vysvětlovač je kniha, která potěší všechny malé i velké zvědavce. Autor Randall Munroe na jejích stránkách co nejjednoduššími slovy popsal velmi složité stroje, zařízení, události, jevy a procesy tak, aby to pochopily i malé děti. A tak se čtenáři dozví, jak a proč se na Mars vysílá vesmírné vozítko, co dělá s prádlem sušička, ale také třeba jak funguje americká ústava nebo proč Země není úplně kulatá. Každý vysvětlovaný předmět nebo proces doprovází názorná ilustrace s jednoduchými popisky a vysvětlivkami. Kniha Velký vysvětlovač zaujme netradičním způsobem zpracování témat i jednoduchým jazykem přizpůsobeným vnímání a slovní zásobě dětí. Ačkoli kniha je určena nejen jim!

Velký vysvětlovač hravým způsobem využívá 1000 nejběžnějších slov a jejich variací. Při sestavování českého slovníku vycházel překladatel Jiří Petrů z databáze internetových textů, zejména blogů, diskuzí a jiných stránek psaných neformálním jazykem. Cílem bylo vyhnout se knižní češtině a vystačit jen s jednoduchými slovy používanými v každodenní řeči. Ta pak různě kombinuje a ohýbá, a tak vzniká například „tlačič vody“ (čerpadlo) nebo počítačový „myslič“ (procesor).

Autor knihy Randall Munroe chce dokázat, že i složité věci jde vysvětlovat velmi jednoduše: „V životě jsem se často bál, že si lidi budou myslet, že skoro nic nevím. Občas jsem kvůli tomuhle strachu používal těžká slova, i když to nebylo třeba,“ uvádí. Velký vysvětlovač je především hravá a vtipná záležitost, žádný vědecký experiment. „Mohl jsem se bavit vymýšlením nových názvů pro různé věci a hledáním chytrých vysvětlení zajímavých témat,“ dodává autor.

A jak vznikal český překlad knihy? Překladatel Jiří Petrů odpovídá: „Pro mě byl problém v tom, že neexistují pořádné seznamy mluvených slov. A když jsem si našel seznamy slov z knížek a článků, byly plné slov, která lidi hodně píšou, ale doma by je neřekli. Používat taková slova a dělat, jako že jsou „nejčastější“, mi ale přišlo špatné. Co s tím? Nakonec mi pár hodných lidí poslalo svůj seznam slov, která lidi používají na internetu. Články jsem dal stranou a udělal jsem seznam z toho, co lidi píšou na svých osobních stránkách a jak se baví mezi sebou. Pak jsem to procházel slovo po slovu a vyhazoval ta, která mi pořád přišla moc nenormální a moc ´psaná´. A naopak, když nějaké časté ´mluvené´ slovo chybělo, přidal jsem ho. Vyšel z toho o dost jiný jazyk, než jaký v knížkách vídáte normálně... ale o to vlastně šlo. Psát tímhle jazykem byla celkem sranda, tak snad to bude bavit i vás.“

O knize Velký vysvětlovač se pochvalně vyjádřil i zakladatel softwarového gigantu Microsoft, miliardář a filantrop Bill Gates na svém blogu Gates Notes: „Je to skvělý nápad. Pokud nemůžete něco jednoduše vysvětlit, opravdu tomu nerozumíte. A Randall Munroe je pro tento případ opravdu vhodný – je to bývalý odborník na robotiku NASA, který se nyní živí kreslením humorných komiksů a psaním knih.”

Randall Munroe: Velký vysvětlovač

  • Přeložil Jiří Petrů
  • Vydává Práh, 64 stran
  • Doporučená cena 399 Kč
Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.