Některé tradiční velikonoční recepty

11. dubna 2017, Miriam Prokešová

Jidáše, mazanec, špenát z mladých kopřiv a velikonoční beránek z piškotového těsta...

Jidáše

  • Suroviny:
    500 g hladké mouky, 50 g změklého másla, 40 g mletého cukru, 2 žloutky, ¼ l mléka, špetka soli a 1 kostka droždí.
  • Postup:
    Do rozpuštěného másla vlijeme vlažné mléko, přidáme všechno ostatní pouze se dvěma hrstmi mouky a necháme mírně vykynout. Přidáme ostatní mouku a vypracujeme tužší těsto. Propracujeme v míse napřed vařečkou, potom rukou. Po vykynutí na vále ještě rukou přepracujeme. Vyválíme válečky a tvoříme jidášky, točené tvary i preclíkové (ve Slezsku se jidáše točily do tvaru stočeného provazu). Dáme na plech pomaštěný sádlem, potřeme vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme mírně v dobře předem vyhřáté troubě. Můžeme je péct také bez máku a podle tradice po upečení mazat medem. Med symbolizuje zdraví a mák plodnost. 

Mazanec

Z podobného těsta jako vánočky, nešetří se však do nich pro barvu vejci. Nadívají se i masem, nejčastěji uzeným, potom se přidává cukr jenom na vytvoření kvásku.

  • Suroviny:
    160 g másla, 3 žloutky, 1 celé vejce, 120 g cukru, ¼ l mléka, 1 kostka kvasnic, 1 kg výběrové polohrubé mouky, špetka soli, nastrouhaná citrónová kůra.
  • Postup:
    Těsto zaděláváme obvyklým způsobem. Po vykynutí přidáme ke zpracování na vále hrst sekaných vlašských ořechů a 50 g hrozinek, předem namočených v rumu. Bochánek potřeme vejcem, zapíchneme oloupané mandle, necháme mírně nakynout a před vložením do trouby střed nařízneme ostrým nožem do znamení kříže 1 cm hluboko. Pečeme zvolna v předem dobře vyhřáté troubě. 

Špenát z mladých kopřiv

  • Postup:
    Miska mladých kopřiv se opláchne a nadrobno nakrájí. Poté se krátce povaří s trochou vody. Jakmile kopřivy trochu vychladnou, rozmixují se na kaši, do které vmícháme na másle udělanou zásmažku. Poté vmícháme jedno vejce, posolíme a přidáme dva stroužky utřeného česneku. Podle chuti můžeme zjemnit trochou mléka. 

Velikonoční beránek z piškotového těsta

  • Suroviny:
    6 vajíček, 350 g cukru, 8 lžic vody, 250 g hladké mouky, prášek do pečiva, 15 g Solamylu.
  • Postup:
    6 žloutků, cukr a vodu ušleháme. Přidáme mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva, z 6 bílků sníh a Solamyl. Nalijeme těsto do vymazané a řádně vysypané formy a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení opatrně vyklopíme, vyzdobíme oči rozinkami či mandlemi, pocukrujeme a uvážeme mašli kolem krku. Pro přípravu beránka můžeme použít i osvědčené kynuté koláčové těsto či bábovkové. 
Tato prezentace používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.